Je moet het horen om het te begrijpen (dus zet je koptelefoon alvast op)

Zet die koptelefoon gewoon even op, en dan snáp je het echt. Wat nou videograaf. Op jouw bruiloft wil je een podcastmaker!

Zonder te kloppen zwaait ze de deur van mijn kantoor open.

‘Ik ga podcasts maken voor bruidsparen.’

En inmiddels zijn er verschillende bruidsparen héél blij gemaakt met een wel heel bijzondere, 25-minuten durende podcast.

Dat is het verhaal in het kort. In het lange verhaal stelde ik nog heel vaak, heel veel vragen aan Marjolein. Want zij was het, die binnenstormde. En ik was het die in het kantoor opkeek van mijn computerscherm en dacht ‘yeeeeey podcasts maken en ik mag meedoen’! 

Ik ben namelijk fan van Marjolein haar podcasts. Ze is een scherpe journalist en onderzoekt haar onderwerpen uitvoerig. Ze interviewde ex-veroordeelden voor (en won prijzen met) haar podcastdocumentaire Buiten de muren. 

‘Cool! Ga je ze maanden volgen? Een serie voor het grote publiek maken over bruiloftschaos? Over alle stress waardoor niemand meer kan genieten van de trouwdag? Over oud zeer dat bovenkomt in de aanloop? Over die tante wel uitnodigen, maar deze neef niet?’ 

Je merkt, ik ben redelijk cynisch als het over trouwen gaat.

'Nee joh, dit worden privé podcasts van de trouwdag zelf', zei Marjolein

Ook daarvoor zag ik nog voldoende kansen. Ik stelde nog enkele controlevragen: 

‘Komt er iets van drama in? Een beetje zoals Farah die momenten voor de trouwceremonie van de kerkbalustrade te pletter valt? Of zoals Anita Rik voor het altaar laat staan?’ (En meer fantastische cliffhangers van GTST.)

‘Nou,’ antwoordde Marjolein: ‘Ik kan me wel voorstellen dat er tranen vloeien bij het terugluisteren van de zo’n trouwdagpodcast. En dat er gelachen wordt. Kippenvel ook wel. Maar bovenal…’

'Bovenal worden het intieme luisterdocu's, waarin je de ceremonie hoort en de stemmen van dierbaren zoals je oma, vader en getuigen'

Uiteraard stemde ik in met haar plan. Maar met een gezonde dosis twijfel. Want als bruidspaar schakel je een fotograaf in, en steeds vaker zie je ook videografen op de trouwdag rondlopen. Is een podcast dan wel onderscheidend? 

Maar toen waren daar Erik en Lucie. Zij gingen trouwen, en Marjolein pakte haar microfoons en opname-apparatuur in voor hun Grote Dag. 

Trouwdagpodcast - Podcast van jullie trouwdag

Na afloop had ze DEZE trailer gemaakt van de trouwdag

… zei ik.

En ik bleef nog wat langer stil. 

... NÚ SNAP IK HET

Nu begrijp ik dat ook zonder de ex die opstaat en bezwaar maakt tegen het huwelijk, een podcast van een trouwdag voldoende emoties en spanning kan hebben. 

Nu begrijp ik dat een ogenschijnlijk simpel achtergrondgeluid van het wandelen over een schelpenpad, het bruidspaar weer terugvoert naar het bijzondere moment van hun aankomst op de trouwlocatie. 

Nu begrijp ik hoe waardevol het is om op datzelfde moment de stem van jouw 96-jarige oma in de verte te horen, die uitroept ‘O, zo fijntjes’ als ze de jurk ziet. 

Nu begrijp ik dat de podcast die Marjolein voor ogen had, niet alleen de verhalen vangt die je anders niet hoorde (omdat je zo druk was met trouwen), maar ook emoties vastlegt. En dat die emoties van geluk en liefde weer terugkomen op het moment dat je de podcast weer afspeelt. 

Als je het hebt gehoord, begrijp je hóe mooi het is.
Nu gun ik iedereen die gaat trouwen, een Trouwdagpodcast.

Benieuwd naar alle fragmenten uit de Trouwdagpodcast?

Van Erik en Lucie mochten we hun Trouwdagpodcast delen met jou.

Ook een audioverhaal van jouw trouwdag laten maken?

Leuk! Lees alles over de Trouwdagpodcast. Of mail me, dan vertel ik je wat er allemaal mogelijk is.  

Lees meer artikelen